1. Stand-by helyett kikapcsolom

Leggyakrabban használt készülékeink (pl. TV, rádió, Hifi, laptop, monitor stb.) stand by, azaz készenléti üzemmódban is használnak fel villamosenergiát, ami a névleges fogyasztáshoz képest alacsonyabb ugyan, de felesleges többlet felhasználást jelent. Ennek kiküszöbölése érdekében mellőzzük a stand by üzemmód használatát és kapcsoljuk ki az éppen nem használatos készülékeinket.

2. Megfelelő hőmérsékleten üzemeltetem a hűtést/fűtést

A huzamosabb tartózkodásra szánt helyiségekben az optimális belső hőmérséklet értéke fűtési szezonban 20-22 °C, míg nyáron, hűtés esetén 26-28 °C. Az ezektől eltérő hőmérsékletek melletti üzem jelentős többlet energia-felhasználást eredményez. Fűtés esetén 1 °C-kal történő hőmérsékletcsökkentés 5-6% energiamegtakarítást eredményez, ugyan ez az érték a hűtési hőmérséklet emelése esetén 10-15 % is lehet. Emellett a megfelelő hőmérséklet beállítása egészségünk szempontjából is fontos, a nyugodt, pihentető alváshoz a legideálisabb hőmérséklet 18-19 °C.

3. Használj villamos főzőedényt, serpenyőt

Az elektromos főzőedények lehetővé teszik a főtt, meleg ételek elkészítését a hagyományos főzőlapok, gázrózsák használata nélkül. Ezek a berendezések egy beépített melegítő-forraló komponenssel rendelkeznek, így közvetlenül a hálózati áramforráshoz csatlakoztatva használhatók. További előnyük, hogy mivel csak speciális edényekről van szó, bárhol használhatók, nincs szükségünk külön konyhára sem a meleg étel elkészítéséhez.

4. Ne használj szükségesnél nagyobb főzőlapot

Ha a gázláng vagy a főzőlap túlér a lábas alján, akár 30 %- kal több energiát fogyasztunk el a szükségesnél. Kisebb átmérőjű főzőlapon ugyanaz a mennyiségű étel ugyan hosszabb idő alatt készül el, de energiatakarékosabb. 

5. Vedd kisebb fokozatra a főzőlapot/gázrózsát

Amennyiben az étel forrásban van vegyük alacsonyabb fokozatra a főzőlapot, így jelentős energiát takaríthatunk meg. Fontos figyelni arra is, hogy a gázrózsa lángja ne nyúljon túl az edény falán, de okos megoldás még a fedő használata, hiszen akár feleannyi idő alatt is megfőhet az étel.

6. Főzz légkeveréses edényben

A légkeveréses edényben – tűzhellyel szemben – 20-30 %-kal gyorsabban és 30-50 %-kal kevesebb energiafelhasználás mellett főzhetünk. Emellett fontos megjegyezni, hogy a légkeveréses edényekben történő főzés esetén jóval kevesebb zsiradék, olaj szükséges az ételek elkészítéséhez, ami kedvező hatással lehet egészségünkre.

7. Tartsd tisztán a sütőt

A sütő tisztán tartása nem csak esztétikai okokból fontos, hanem energiahatékonysági szempontból is. A tisztán tartott sütő felületéről megfelelően verődik vissza a hő, ezáltal optimális energiafelhasználás mellett készíthetjük el ételeinket.

8. Kapcsold ki előbb a sütőt

Kapcsoljuk ki a sütőt pár perccel azelőtt, ahogy az étel elkészül, hiszen a sütőben még rendelkezésre áll annyi hőmennyiség, ami biztosítja az ételünk teljes mértékű átsülését. Ennek eredményeképp szintén energiát spórolhatunk meg!

9. Ne fűts/hűts a konyhában, amikor főzöl

A főzést sokszor jelentős hőfelszabadulás kíséri. Ebből kifolyólag a konyha főzés közbeni fűtése feleslegessé válik, jelentős többlet energiafelhasználást eredményez. A jelentkező többlet hőtermelés ellen sokan a klímaberendezés bekapcsolásával védekeznek, azonban a megnövekedett hűtési igény kielégítése – a nagyobb hőmérsékletkülönbség miatt – alacsonyabb hatékonysággal történik, mint normál esetben, így célszerű inkább intenzív szellőztetést alkalmazni.

10. Hűtőszekrényt hűvös helyiségben helyezd el!

Törekedjünk rá, hogy a hűtőszekrényt a kamrában vagy alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben helyezzük el, mert így mérsékelhető a berendezés villamosenergia-felhasználása.

11. Használj termosztatikus radiátorszelepet

A központi fűtésű lakásokban célszerű a radiátorokat termosztatikus szeleppel ellátni. Termosztatikus szelepek alkalmazásával szabályozhatjuk a radiátorok energiafogyasztását, ugyanis ezek a berendezések a belső hőnyereségek hasznosítását segítik elő, adott, beállított hőmérséklet elérésekor a szelep zár, így a radiátor fűtése szünetel. Termosztatikus radiátorszelepek megfelelő használatával legalább 10%-os fűtési energiamegtakarítás érhető el.

12. Hálószobában állítsd 2°C-kal kisebbre a hőmérsékletet

Egyes kutatások szerint a hálószobában kimondottan egészséges, ha pár fokkal hidegebb van, mint a nappaliban, hiszen az alacsonyabb hőmérsékletben (18-19 °C) az alvás egészségesebb, pihentetőbb. 2 °C-kal történő hőmérséklet csökkenés esetén az elérhető energiamegtakarítás 10-12%.

13. Radiátor mögé rakj hővisszanyerő fóliát

A radiátor mögé alufólia, vagy egyéb hővisszaverő réteg felhelyezésével a fal jelentősen kevesebb hőenergiát nyel el. Az így felszabaduló hőmennyiség így a helyiség fűtési igényét hatékonyabban biztosítja. Az elérhető energiamegtakarítás 5-6%.

14. Tartsd szabadon és tisztán a fűtőtestet!

A fűtőtestek letakarása és elkoszolódása jelentősen tudja rontani a radiátorok hatékonyságát, ami végső soron a tüzelőberendezés többlet gázfogyasztását fogja okozni.

15. Tartósan nem használt fűtőtestek:

Ha van olyan helyiség, amiben egész évben elegendő az alacsonyabb hőmérséklet, ezáltal az ott lévő termosztatikus szelep folyamatosan el van zárva, érdemes az alsó golyóscsapot is elzárni. Sajnos a radiátor az elzárt termosztatikus szelep mellett is enyhén fel tud melegedni, amit a költségosztó számol. A golyóscsapok gyakori nyitás-zárás mellett elkezdhetnek csöpögni, ezért csak akkor szabad elzárni, ha biztosan hosszabb ideig (hetekig) nem szükséges a fűtőtest.

16. A fürdőszobai radiátor használata rásegítésként:

Társasházakban a lakóhelyiségek és a konyhák radiátorai termosztatikus szeleppel és elektronikus költségosztóval vannak ellátva, tehát szabályozhatóak, és a fogyasztásuk mérése egyedileg megoldott. A fürdőszobák radiátorai viszont nem szabályozhatóak, és a fogyasztásuk közvetlenül nem megoldott. Ez azt jelenti, hogy „ingyen” szolgáltatják a fűtéshez szükséges energiát. (A hőfogyasztás közös részében ez is benne van) Érdemes kihasználni ezt a radiátort a többi helyiség fűtéséhez segítségként azzal, hogy a fürdőszoba ajtót nyitva hagyjuk. Ezáltal a fürdőszobához közeli helyiségek radiátorait egy kissé vissza lehet venni, ezzel is energiát spórolva.

17. Rövid, intenzív szellőztetés, a termosztatikus fejek elzárásával

A termosztatikus szelepek a körülöttük lévő levegő hőmérsékletét érzékelik. Így, ha szellőztetünk, akkor a beáramló hideg levegő megzavarja a fejet, így az teljesen nyitva tartja a szelepet, még akkor is, ha a helyiség hőmérséklete a beállított érték felett van. Ezért ha szellőztetés szükségességét érezzük, először zárjuk le a termosztatikus szelepet, ezután pedig rövid időre nyissuk ki teljesen az ablakot. A rövid, de intenzív szellőztetés után, ha már az ablakot becsuktuk, kis idő múlva a termosztatikus szelepeket újra a kívánt hőmérsékletnek megfelelő állásba tekerjük.

18. Ügyeljünk a tökéletes égésre

Fűtési szezon előtt nézessük át és tisztíttassuk ki a gázkészüléket, légtelenítsük a fűtőtesteket. A gázkészülék tökéletes működéséhez engedjünk be elegendő friss levegőt, szellőztessünk többször, de rövid ideig. Fontos megjegyezni, hogy az égésnyílások elszennyeződése tökéletlen égést és többletenergia felhasználást okozhat.

19.Fűtés átmeneti időszakban

Amennyiben rendelkezésre áll hűtő-fűtő split klíma berendezés, -5°C külső hőmérsékletig érdemes azzal fűteni, ugyanis ezek fűtési hatékonysága akár 5-6-szorosa is lehet a hagyományos hőtermelőkének. Ez azt jelenti, hogy ugyan annyi hőenergia előállításához 5-6x kevesebb energiát kell felvennie egy split klíma berendezésnek, mint például egy gázkazánnak vagy elektromos radiátornak/hősugárzónak. Új klíma berendezés vásárlásánál érdemes figyelni az SCOP értékét (szezonális fűtési energiahatékonysági tényező), ugyanis ez minél nagyobb, annál hatékonyabb a berendezés fűtési üzemmódban. (SEER érték pedig a hűtési hatékonyságot mutatja, itt is minél nagyobb érték a kedvezőbb)

20. Inverteres split klíma

Légkondícionáló berendezés vásárlása előtt mindenképpen ellenőrizzük a berendezésekre jellemző teljesítményeket, illetve hatékonysági mutatókat és lehetőleg válasszunk inverteres technológiával rendelkező kültéri egységet. Az ilyen típusú berendezések bekerülési költsége ugyan magasabb, ellenben jóval nagyobb energiahatékonysággal jellemezhetők működésük során és hosszútávon akár 30 %-os energiamegtakarítás érhető el velük.

21. Kültéri egység elhelyezésére ügyelj (napsugárzás, szellőzés)

Helyesen válasszuk meg a klímaberendezés kültéri egységének elhelyezését, lehetőség szerint napsugárzástól védett helyen helyezzük el vagy, ha ez nem lehetséges árnyékoljuk. A napsugárzásból adódó többlet hőterhelés rontja a berendezés hatékonyságát és növeli az energiafelhasználást. Emellett fontos, hogy biztosítsuk a kültéri egység akadálytalan szellőzését, hiszen a „befullasztott” gép így tönkre mehet, valamint a fentebb leírthoz hasonlóan a többlet hőterhelés hatékonyság romlást és többlet energiafogyasztást eredményezhet.

22. A klímát csak melegebb órákban használd

Energiamegtakarítás elérése érdekében a klímaberendezést csak a nap legmelegebb időszakában használjuk és akkor is legfeljebb 6-7 °C-os hőmérsékletkülönbséget tartsunk a külső és belső hőmérséklet között, hiszen a klímaberendezések hatékonysága nagyban függ a kívánt hőmérséklet különbség nagyságától. A megfelelő klíma és komfortérzet eléréséhez használjuk a berendezés párátlanító funkcióját.

23. Mielőtt bekapcsolod a klímát ügyelj a nyílászárókra, legyenek bezárva

A klímaberendezés bekapcsolása előtt győződjünk meg arról, hogy a hűtött tér összes nyílászárója zárt állapotban van, ugyanis a nyitott nyílászárók esetén jelentős többlet hűtési igény keletkezik, így nő az energiafelhasználás.

24. Ügyelj a klíma rendszeres karbantartására

A klímaberendezések üzemeltetése során elengedhetetlen a legalább évenkénti (de inkább félévenkénti) karbantartás, valamint emellett a beltéri egység filtereinek rendszeres tisztítása. Ezek elvégzésével megőrizhető a berendezés megfelelő állapota, kitolható az élettartama, valamint biztosítható a hatékony üzemvitel. Emellett a rendszeres karbantartás és tisztítás elengedhetetlen a benn tartózkodók egészségének megóvása érdekében.

25. A csaptelepet ne hagyd nyitva

A nyitva hagyott csaptelepből megközelítőleg 15-20 liter víz távozik percenként, ami jelentős mennyiség, így ügyeljünk, hogy minden esetben zárjuk el a csapot, ha más tevékenységet végzünk a konyhában.

26. Fürdőkád/zuhanyzás

Kádfürdő helyett zuhanyzással víz és hőenergia megtakarítás is elérhető, ugyanis a használati melegvíz előállítása is energiafelhasználással jár. Fontos figyelni arra is, hogy zárjuk el a vizet szappanozás/mosakodás közben, ezzel további megtakarítás érhető el.

27. Használj perlátort

A perlátor feladata, hogy az áramló víz mozgási energiáját felhasználva azt a környezeti levegővel dúsítja fel. Ennek köszönhetően a kiáramló vízmennyiség azt az érzetet és látszatot kelti – miközben a felhasználó komfortérzetét javítja – mintha a valós mennyiségnél több folyna ki a csapból. Perlátorok alkalmazásával 30-40 %-kal csökkenthető a használati víz felhasználás, ami további fűtési célú energiamegtakarítást eredményez.

28. Erős szennyeződést ne folyóvízben mosd le

Az erős szennyeződést ne folyóvízben mossuk le az edényekről, helyette áztassuk be pár percre és a folyóvizet használjuk inkább csak gyors öblítésre, így könnyedén elmoshatjuk edényeinket.

29. Nyáron ne folyasd a csapot

Nyári időszakban ne engedjük a vizet addig, amíg hűvöset nem kapunk a csapból, ugyanis így jelentős mennyiségű vizet pazarlunk. Helyette inkább töltsünk meg egy kancsót vagy flakont és azt tároljuk hűtőben. Így mindig vízveszteség nélkül tudunk hűs ivóvizet fogyasztani.

30. Használj energiatakarékos mosogatógépet, válasz alacsonyabb mosási hőmérsékletet!

A mosogatógép otthonunk nagyfogyasztói közé tartozik, havi villanyszámlánk 20 %-áért is felelős lehet, ennél fogva az ideális energiafelhasználás eléréséhez elengedhetetlen, hogy minél magasabb energiaosztályú berendezést használjunk a mindennapok során. További szempont, ha a berendezésen található energiatakarékos, „eco” vagy „villám” mosogatási program, érdemes ezeket használni, ugyanis ezek segítségével is mérsékelhető az energiafelhasználás. 

31. Csak tele indítsd el a mosogatógépet

A mosogatógép ugyanannyi energiát használ fel félig üresen, mint tele. Ebből kifolyólag a mosogatógépet mindig tele indítsuk el. A gazdaságos kihasználtsághoz való teljes töltés eléréséhez célszerű több étkezés edényeit összegyűjteni. Az előmosogató programot futtassuk le, ez az erősen szennyező ételmaradékokat feloldja. Ha az edények kevésbé szennyezettek, elég rövid programmal, mérsékelt hőmérsékleten elmosogatni. Az edények helyes elhelyezése a mosogató térben: nagyobb darabokat az alsó részben kell elhelyezni, és a tisztítandó edények minden oldalát el kell érnie a mosogatóvíznek, tehát a forgó kerék karját a forgásban ne akadályozzuk

32. Gázmérőt rendszeresen olvassuk le

A gázmérő rendszeres leolvasásával figyelhetjük szokásainkat, nyomon követhetjük felhasználásunkat, ezáltal takarékos magatartást alakíthatunk ki és energiamegtakarítást érhetünk el.