Minél nagyobb a kontroll egy rendszeren, annál hatékonyabban működik. A megfelelő vezérléssel elkerülhetjük a felesleges túlfűtéseket, a túlzott mértékű lehűléseket, az ezek korrigálására használt plusz energiát pedig megtakaríthatjuk. Ráadásul a folyamatos hőmérsékletingadozás a komfort érzetünket is jelentősen befolyásolhatja, ez pedig még egy ok a fűtésvezérlő rendszerek mellett.

A fűtésvezérlési rendszer az esetek többségében a meglévő rendszer módosítása vagy cseréje nélkül telepíthető. A befektetési költségek így minimalizálhatók, a telepítési munkálatok pedig gyorsan és tisztán elvégezhetők. Amennyiben további befektetések is tervben vannak – kazáncsere, teljes külső szigetelés vagy nyílászáró csere –, ezek költsége mellett elenyésző lehet egy vezérlő rendszer ára, így érdemes az otthonunk számára legmegfelelőbb típust kiválasztani.

Jobb, mint egy hagyományos termosztát

A mai fűtési rendszerek hőmérséklet érzékelése sokkal pontosabb, a vezérlés pedig precízebb hőmérséklettartást tesz lehetővé. A modern vezérlők egy szabályozott fűtéskapcsolással vagy folyamatos szabályzó jellel dolgoznak, aminek köszönhetően a megfelelő pillanatban kapcsolják vagy a megfelelő jelerősséggel szabályozzák a rendszert. Így a tehetetlenség miatt nem fűti túl a kívánt hőmérsékletet. Sok gyártó alkalmazza az ún. „öntanuló” technikát: a vezérlő egység megtanulja, hogy a házat/lakást mennyi idő alatt tudja a rendszer felfűteni, mennyi időbe telik a lehűlés, majd a mért értékek alapján szabályozza a kazánunk vezérlését. Ráadásul további hasznos és kényelmi funkciói is vannak:

  • Vezeték nélküli kommunikáció: gyors, egyszerű telepítést tesz lehetővé (esetenként szakember sem szükséges hozzá), valamint a hőmérő egységeket könnyen vihetjük bárhová a házban. A hőmérséklettartás mindig ott lesz a legpontosabb, ahol szeretnénk. Távoli elérés: Okostelefon applikációról bárhonnan elérhetjük az egyes funkciókat, ki- bekapcsolhatjuk a fűtést, emelhetünk a hőmérsékleten, vagy csak egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy az otthonunk megfelelő hőmérsékleten van-e.
  • Multi zónás vezérlés: Az otthonunkat több zónára oszthatjuk, melyeket külön-külön vezérelhetünk, mindenhol eltérő hőmérsékletet tartva. Helymeghatározás alapján működő rendszerek: A legmodernebb vezérlési módszer! A rendszer érzékeli okostelefonunk GPS jelét, ez alapján, ha a telefon (minden rendszerben regisztrált telefon) elhagyja a házat, akkor a rendszer automatikusan visszaveszi a fűtési alapjelet egy előre beállított értékre. Amennyiben a rendszer azt érzékeli, hogy a telefonunk „hazafelé tart”, automatikusan feljebb veszi az alapjelet, így amikor hazaértünk, már egy kellemes hőmérséklet vár bennünket otthonunkban.
  • Időprogramok: A mai termosztátok közül szinte mindegyik rendelkezik már időprogrammal, aminek lényege, hogy egy előre beállított időterv szerint a rendszer automatikusan állítja a hőmérsékleti alapjelet alacsonyabbra vagy magasabbra.

A fentieknél azonban mindenképp figyelembe kell venni a ház/lakás felépítését, szigetelés minőségét, nyílászárók típusát. Ha például egy szigetelt házban 2-3 °C-ot visszaveszünk, napközben akár 10-15 százalékot is megtakaríthatunk a fűtési energia használatunkból. Viszont, ha ugyanebben a házban

10 °C-ot visszavesszük, akkor a ház újbóli felfűtése a nap végén nagyon sok energiát elhasznál, így effektív megtakarítást nem eredményez.

Mivel számoljak egy ilyen jellegű fűtéskorszerűsítésnél?

Fontos odafigyelni a kazánkapcsoló egységre, ugyanis a kazán és a vezérlő típusának mindenképp egyeznie kell (vagy legalábbis ellenőrizni kell, hogy egy másik gyártó által forgalmazott rendszer képes-e vezérelni a meglévő vagy kinézett kazánt). Ezzel kapcsolatban a gyártó hivatalos márkaszervize tud számunkra megfelelő információkat adni.

Amennyiben a meglévő fűtésrendszer nincs külön fűtési körökre bontva (például emelet, földszint) akkor az központilag nem zónázható. Ebben az esetben még mindig alkalmazható a vezeték nélküli radiátoros vezérlő szelep, melynek segítségével az egy zónában levő radiátorokat külön-külön tudjuk vezérelni. Minden gyártó rendelkezik egyéb illeszthető periférikus rendszerrel, amelyek segítségével még energiatakarékosabbá vagy kényelmesebbé tehetjük fűtésünk használatát:

Külső hőmérsékletérzékelő: Az egység segítségével a külső hőmérséklet függvényében vezérelhetünk. Ha például megfelelően magas a kinti hőmérséklet, akkor akár teljesen le is kapcsolhatja a fűtésünket, így a téli-nyári átállás automatikusan megtörténik.

Külső kapcsoló egység: Automatikusan, a fűtésvezérlő rendszerből, akár időprogram segítségével kapcsolhatunk egy külső berendezést. Ez lehet akár csak egy lámpa a bejárati ajtó felett, de lehet akár egy bojler is: így csak akkor állítunk elő meleg vizet, amikor szükségünk van rá, tovább csökkentve az energiafelhasználást.

Ablaknyitás érzékelő: A rendszer érzékeli, ha az ablakot kinyitottuk és visszaveszi a fűtést, így nem fűtjük feleslegesen a helyiséget.

 

Szerző: Szabó János