Péter több, mint 10 éve foglalkozik energiapiacokkal, tőzsdei kereskedéssel, mindezt vállalati tanácsadói területen. Szinte pont 5 éve érkezett a cégcsoporthoz, az energiabeszerzési tanácsadó cég, az Energymarket24 Kft. vezetőjeként.

Ügyvezetőként egyaránt részt vesz a szakmai, tanácsadói munka vezetésében és az általános működést megalapozó feladatokban is. Nagyon fontos számára, hogy uptodate legyen a szakmai vérkeringésben is, emiatt – bár elmondása szerint a kollégák hozzáértése miatt már nem lenne rá szükség – az értékesítési csapat irányítása során a legnagyobb ügyfeleknél már az értékesítési tárgyalásoknak is aktív résztvevője, valamint néhány kiemelt ügyfélnél a tanácsadói feladatoknál is bekapcsolódik a szakértő kollégák mellett. Kiemelte, hogy így sokkal hatékonyabban tud döntéseket hozni a stratégiai irányokban, fejlesztésekben is – hiszen első kézből vannak információi és tapasztalatai is a piac résztvevőinek működéséről, elvárásairól.

Nagyon fontosnak tartja azt, hogy ne csak az ügyfeleknek, hanem az energiakereskedőknek is támogatást nyújtson a cég az ajánlati-szerződéskötési folyamat során, mivel rengeteg a változás, ami sokkal nagyobb hozzáértést igényel, mint akár pár évvel ezelőtt.

Megkérdeztük Pétert, hogy miért ezt a pályát választotta: már egyetem alatt érdeklődött az energiapiac iránt, nővére akkoriban energiakereskedelmi cégnél dolgozott, így szakmai gyakorlatát is a FŐGÁZ-nál töltötte, pont a földgáz szabadpiac kialakulásának elején. Ennek eredményeként szakdolgozatát is a földgázpiaci liberalizációból írta – innentől kezdve nem is volt kérdés, hogy mivel szeretne foglalkozni.

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap az energiahatékonyság növelése, így a fiatalabb generációnak is érdemes már idő előtt figyelmet fordítania erre. Középiskolai, egyetemi évei alatt az ember nagyjából már látja maga előtt azt a jövőképet, amit el szeretne érni, így fontosnak éreztük azt is, hogy megemlítsük, hogyan tud valaki elhelyezkedni ezen a területen. Egyaránt jó lehet gazdasági, vagy műszaki végzettség is, hiszen a szolgáltatások is ezt a kettő területet fedik le főként. Kiemeli azonban, hogy eddigi tapasztalatai alapján inkább a gazdasági vagy műszaki menedzser végzettséggel rendelkező emberekhez áll közelebb ez a tevékenység – hiszen maga a földgáz és a villamosenergia is tőzsdei termék. Emiatt erős affinitásra van szükség a tőzsdei-pénzügyi területhez is. Aki inkább a műszaki területen szeretne elhelyezkedni, akár a cégcsoporton belül, ő bizony az EnergyHub Kft.-ben fogja megtalálni számításait. Péter és az EnergyMarket24 Kft. csapata pedig azok, akik hozzáteszik azt a pluszt, amit energetikai tanácsadó kollégáik nem minden esetben tudnak: tényleges, piaci szemszögből biztosítják a know-how-t az ügyfélnek.

Mint minden területen, bizony itt is előfordulnak kihívások. Megkérdeztük Pétert arról, hogy szerinte mi a legnagyobb kihívás az ő szakterületén, és a folyamatos változás volt, amit elsőként kiemelt, rögtön második helyen pedig a szabályozói környezet – mivel tőzsdei termékekkel dolgozó iparágban tevékenykednek, ez hatványozottan érzékelhető.

“Ezzel együtt kell élni, sosincs két hasonló év, és ez radikális változásokat is tud  eredményezni az évről évre a megszokott “sztenderdekhez” képest, de pont ettől izgalmas és érdekes.”

– mondja Péter.

Egyik legnagyobb kihívásként az ügyfelek “tömeges” felkészítését jelöli meg, még akkor is, ha szakértő támogatásával történik mindez.

“A probléma gyökere az lehet,

– kezdi Péter –

hogy az energiaszerződésekkel történő foglalkozás mindenkiben úgy alakult ki, hogy ez évi 1-2 alkalommal előforduló aktívabb időszak, holott ez mára már folyamatos és kockázati döntéseket igénylő feladat lett.”

Beszélgettünk arról, hogy mi az, amit kiemelne a cégcsoportnál töltött eddigi évek során, és gondolkodás nélkül a Minitőzsde energiabeszerzési rendszerre esett a választása. Mikor elkezdett dolgozni a cégcsoportnál, az volt az első feladata, hogy mind földgázban, mind pedig villamosenergiában elindulhasson, azóta pedig a változások és a fogyasztói-kereskedői igények minél jobb kielégítése a cél. A Minitőzsde platform hatalmas segítséget nyújt, hiszen a digitalizáció nem csak az ügyfeleknek, de a cégcsoport munkatársainak is megkönnyíti a munkafolyamatokat, a döntés meghozatalát is. Kiemelte, hogy nagyon büszke a Minitőzsdére, főként azért is, mert más tanácsadó cégeknél nem találkozott még ilyen típusú támogató rendszerrel.

Végezetül pedig beszélgettünk egy kicsit a “zöld gondolkodásmód” fogalomról, arról, hogy mit jelent ez neki, hogyan jellemezné, és hogyan lenne érdemes megjelennie a cégek életében, ha eddig ez még nem valósult meg. Péter szerint egyéni, személyes felelősség szinten alapszik, hiszen a magánéletben és a céges döntésekben is egyének döntenek, így csak hosszútávú tudatossággal tehetünk a bolygónkért – a jövőnkért. Elkerülhetetlen, hogy pillanatnyi áldozatokat hozzunk – akár pénzügyi, akár kényelmi szinten – amik nélkül viszont siker sincs.

“Ha valamiért nem teszünk erőfeszítéseket és a könnyebb utat választjuk, abból ritkán lesznek kimagasló eredmények. Ha teszünk erőfeszítéseket, azok pedig nem feltétlenül azonnal térülnek meg, így nincs meg az azonnali munka-jutalom kapcsolat. Viszont a végső jutalom ezáltal sokkal nagyobb, hogy 50-100 év múlva is egy élhető országban, Földön élhetünk majd.”

– mondja Péter.

“A pár éve elindult trendnek és várakozásoknak megfelelően, ha az egyéb turbulens hatásokat ki is vennénk a képletből, még egy nyugalmi időszakban is jelentősen drágább lenne az energia, mint a korábbi években a nagy energiaéhség és a véges források és infrastruktúra miatt. Emiatt nagyon fontos a tudatos beszerzési stratégia is. Ez pénzügyi lehetőséget szabadít fel az energiahatékonysági beruházásokhoz, amik a tényleges fogyasztáscsökkenéshez vezetnek. Úgy látom, hogy az elmúlt években egyre inkább erősödött az energiahatékonysági szemlélet a vállalatoknál is, de még mindig inkább rövid távú pénzügyi szemléleten alapul, ami ad egy korlátot a robbanásszerű átállásnak.”

– zárja le beszélgetésünket.

Megkértük, hogy jellemezze magát, csapatát, a céget három szóval, viszont ő úgy gondolta, hogy kettővel is tökéletesen meg tudja ezt a feladatot oldani:

Energiapiaci szuperhősök!