Szia Gyuri! Hogyan mutatnád be magad pár mondatban?

Kepka György vagyok, partner és kereskedelmi igazgatóhelyettes az Energyhub-nál, ahol anno én voltam a második munkavállaló. A cégcsoportnál egyébként 2015 óta dolgozom. Egyetem után (és alatt is) végig az energiahatékonyság témakörében tevékenykedtem. Szerintem igazi jolly joker vagyok, hiszen a mérnöki tudás mellett a „sales” az egyik fő fókuszom, de üzletfejlesztéssel is foglalkozom, sőt korábban amíg nem volt ilyen profi segítségünk, a marketingben és a kommunikációban is jeleskedtem.

Mindig is erre a pályára készültél? 

Épületgépészeti szakközépiskolába jártam, mert gyerekkorom óta szeretek alkotni, építeni, illetve dolgokat fejleszteni, javítani, tökéletesíteni. De azért nem volt ez ennyire egyértelmű. Nagyon sok dolgok érdekelt és érdekel a mai napig. Például az iskolai évek alatt az iskolarádiót vezettem, voltak saját műsoraim, sőt rendezvényeken hangosítottam, és még dj-skedtem is.  A lexikális tudásom mellett rendszerben szoktam gondolkozni, ezzel együtt viszont szeretem a kereteket kitágítani, és általában jól tudok érvelni, vélhetően ezért, nagyon sok oktatóm javasolta a jogi pályát. Az épületgépészet nagyon sok „kérdése” energetikai kérdés is, így szépen fokozatosan elindultam az energiahatékonyság felé. Már az első diplomámat is panelépületek fűtéskorszerűsítéséből írtam, a másodikat pedig már a hazai távhős rendszerek energetikai fejlesztéséből. Azóta is mindig az energiahatékonyság a fókusz a tevékenységeim során. 

Az egyetem után néhány évig tervezői tanácsadóként, tervezőként dolgoztam. Hamar kiderült azonban számomra, hogy nem tervezőként szeretnék tevékenykedni, mert ugyan a tervezői művezetések, műszaki ellenőrzések tetszettek, de egész nap egy monitor és tervek között ülni az nem nekem való. Sokkal közelebb áll hozzám a tanácsadás és a sales, ahol a szaktudás mellett fontos a kommunikáció és az emberi kapcsolatok is.

A szakember mellett civilben is szeretnénk megismerni kicsit. Pl. Sportolsz valamit?

Gyerekkorom óta mindig mozogtam valamit. Először fociztam, majd az egyetem végéig kosaraztam. Amikor hivatalosan is beléptem a munka világába, az aktív mozgás kapcsán kimaradt pár év. Majd rátaláltam a sárkányhajóra, amit sok éven keresztül versenyszerűen is űztem, olyannyira, hogy vannak Európa- és világbajnokságról is érmeim. Az utóbbi időszakban viszont sajnos már nem fér bele az időmbe, hogy csapat sportot űzzek, így az evezés maradt ugyan, de már „csak” SUP-ozni és tengeri kajakozni szoktam.

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak a szakterületeden? 

A mai világban, ebben az információs zajban a szakterületünkön, de általánosságban is nehéz üzenetekkel elérni a vállalatok valódi döntéshozóit. Pedig az energetika területén fontos, hogy a fókusz a divatos és egyszerű offsetelés, azaz a „lelkiismereti cetlik” vásárlása helyett a valós, megtakarításokkal járó projektek felé mozduljon el. Ehhez a mostani energiaárak kiváló támogatást nyújtanak, mert most már nem csak a vállalati és a jogszabályi megfelelőség („legyünk kipipálva”) jut egy vezető eszébe az energiahatékonyság kapcsán, hanem ez az egyik kulcsfontosságú kérdés a versenyképesség megtartásához, sőt néha már a talpon maradáshoz is. 

Fontos a szemlélet, az ahogy az energiára gondolunk. A hatékony és eredményes működéshez fontos egy stratégia partner kiválasztása, aki egy kézből minél szélesebb körben tud egy céget az összes energetikai, energiahatékonysági kérdésben támogatni.

Sokat halljuk manapság a kifejezést “zöld gondolkodásmód” – neked ez mit jelent, hogyan jellemeznéd? A cégeknél hogyan jelenik ez meg, ha nem jelenik meg, akkor miért lenne érdemes erre nagyobb figyelmet fordítani? 

A zöld gondolkodás számomra nem (csak) egy divatos kifejezés, hanem életérzés. De nem elég „zöldnek” lenni, hanem az energia minél hatékonyabb felhasználása is fontos. Sőt! A legolcsóbb és legzöldebb energia természetesen a fel nem használt energia. Így a helyes sorrend először a lehető leghatékonyabb energiafelhasználás, majd a tevékenységhez mindenképpen szükséges energia minél nagyobb léptékű (saját) megtermelése megújuló forrásból, a felhasználáshoz a lehető legközelebb. Ezt a szemléletet egyre szélesebb körben osztják, de még mindig sok helyen alapulnak az energetikai döntések is pusztán rövid távú pénzügyi mutatókon, mint pl. az egyszerű megtérülési idő. Öröm az ürömben, hogy a jelenlegi magas energia árakkal jelentősen lecsökkent a megtérülési idő is, így robbanásszerűen meg fognak növekedni az energiahatékonysági projektek, ezáltal pedig csökkenni fog az energiafelhasználás. 

És a magánembereknek? 

Fontos az egyén felelőssége. Ne gondoljuk azt, hogy semmi sem történik, ha én, mint egyén elkezdek tenni valamit. Igenis mindenki hatással tud lenni a környezetére. A legnagyobb változások is egy-egy emberrel indultak mindig. Persze ehhez néha kicsit a kényelmünket is fel kell áldozni. 

Végezetül: kérlek jellemezd magad, magatokat, a csapatodat, 3 szóval ami elsőre eszedbe jut! 🙂 

Távhős szakmában rólam általában a „barackpálinka” jut mindenkinek az eszébe. 🙂 Rólunk pedig mindenkinek az, hogy „Energiaköltséget csökkentünk.”