A gépjárművek üzemeltetése jelentős befektetést igényelhet, azonban a költségek mértéke csökkenthető a megfelelő összetevők megválasztásával. Az üzemanyag fogyasztást számos tényező befolyásolja, ilyen például a használt kenőanyag minősége is.

Új irányok az autóiparban – Zöld szemlélet

Napjainkban az autóiparban is egyre fontosabb tényező a környezettudatos, fenntartható termékek gyártása, és az, hogy különböző zöld módszerekkel segítsenek csökkenteni a karbonlábnyomunk méretét. A magas minőségű kenőanyagok nem csak a súrlódás mértékét csökkentik, hanem az üzemanyag fogyasztásra és a teljes mechanikai egység működésére is hatást gyakorolnak.

A CO2 semleges kenőanyagok egy sokkal fenntarthatóbb motorolaj-választékot biztosítanak a szervizeknek, teher- és személygépjármű tulajdonosoknak, mindezt úgy, hogy megőrzik a motor maximális teljesítményét és fenntartják a teljeskörű védelmet. Emellett kutatások azt is bizonyítják, hogy 4-ből 3 gépjármű tulajdonos aggódik a levegőszennyezettség miatt, amelyet autóik károsanyag kibocsátása is jelentősen befolyásol. Ezáltal a felhasználók egyre inkább keresik a környezetbarátabb megoldásokat.

CO2 kibocsátás kompenzálása

A karbonsemleges kenőanyagok használatakor kompenzálják a termékek teljes életciklusának CO2-kibocsátását, az alapanyagtól, a csomagoláson át, a gyártást és az értékesítést is beleértve. Az így készült szintetikus kenőanyagok teljes életciklusában (gyártástól a végső felhasználásig) ellensúlyozzák a CO2 kibocsátást több tevékenységével, mint például faültetési kampányok, megújuló energiaforrások kutatása és fejlesztése, illetve alkalmazás a gyártáskor, karbonkvóta vásárlása. Minden egyes CO2 kibocsátási egység (karbon kredit) segít elkerülni, vagy csökkenteni az üvegház hatású gázok termelődését, ami 1 tonna CO2 vel egyentértékű.

Minőségi motorolaj – Jelentős megtakarítás

Egy magyar ömlesztett árut szállítmányozó cég szerette volna csökkenteni az üzemanyag felhasználását, – közben javítva a versenyképességét is – anélkül, hogy kompromisszumot kelljen kötnie a járművek motorjának védelme érdekében egy alacsonyabb viszkozitású olaj használatával. A teszt alatt elemezték a korábban használt motorolajat és az újat, hogy bizonyítsák, hogy az üzemanyag megtakarítás megvalósult.

Az eredmények magukért beszélnek, ugyanis a korszerű motorolaj használata mellett az üzemanyag felhasználás csökkent, egyik tesztjármű esetében 2,2%-os, míg a másik jármű esetében 2,57%-os üzemanyag megtakarítást elérve. Ez összességében járművenként átlagosan 2,3%-os megtakarítást eredményezhet, azaz közel 453 USD a megtakarítás, ami összeségében a vizsgált 200 járművet tartalmazó flottára vonatkozóan 90.685 USD.

A laborvizsgálatok azt mutatták, hogy azonos futott km-t követően arányosan az alacsonyabb viszkozítású termék használata ellenére a kopadékszint kisebb, ami felveti a jelenleg alkalmazott olajcsere periódus további növelésének lehetőségét.

Összességében elmondható, hogy a fejlett, korszerű, magas minőségű motorolajok amellett, hogy költséghatékonyabbak, csökkentik a felhasznált üzemanyag mértékét és segítenek egy fenntarthatóbb működés kialakításában az autóipar területén is. Mindezt erősíti, hogy még kompromisszumokat sem kell kötnie a fogyasztónak, ugyanis a váltás nem befolyásolja a motor magas teljesítményét, élettartamát és maximális védelmét.

Szerző: Tamás Tamás, Orbico Hungary Kft.