Az energiahatékony beruházások egyre fontosabbá válnak a fenntarthatóság és a gazdasági hatékonyság szempontjából. Egy konkrét példa bemutatása segít megérteni az energiahatékonyság előnyeit és jelentőségét.

A vizsgált cég 2018-ban 8 175 980 forintot költött egy 109 463 kWh éves energiamegtakarítást eredményező világítás korszerűsítésére. A beruházás eredményeként a cég évente 3 692 734 forintot spórolt meg a villamosenergia-fogyasztás csökkentésével.

A lenti charton jól kimutatható a 2018-ban megvalósított fogyasztás csökkenés:

Az eredeti árakon kiszámítva a beruházás megtérülési ideje kb. 2,2 év volt, ami rendkívül rövid időszak az ilyen típusú befektetésekhez képest. Azonban, ha az energiaárak változnak, akkor a megtérülési idő eltérhet az eredeti tervektől.

Ha például 2021-ben az árak 35 forintról 90 forintra emelkedtek kWh-nként, akkor a cég éves megtakarítása is emelkedett, és 7 520 540 forintra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a beruházás megtérült körülbelül 1,1 év alatt.

Ha az energiaárak tovább emelkednek, akkor az energiahatékony beruházások még fontosabbá válnak. Ha az árak 2022-ben 35 forintról 200 forintra emelkednek kWh-nként, akkor a cég éves megtakarítása 15 417 946 forintra növekszik. Ez azt jelenti, hogy a beruházás megtérülése még gyorsabb lesz, és csak kb. fél évbe telik majd.

Ezek a számok jól mutatják, hogy az energiahatékony beruházások rendkívül fontosak a hosszú távú gazdasági stabilitás és fenntarthatóság szempontjából. A befektetési költségek gyorsan megtérülhetnek az energiaárak emelkedésével, és hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhetnek a cégnek. Emellett az energiahatékonyság növelése elősegíti a környezetvédelmet és hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez.