Az ipari kapuk az épületek azon nyílászárói, amelyeket naponta akár több százszor nyitnak. A kapulap alacsony hőátbocsátási tényezője fontos, azonban az energiahatékonyság szempontjából meglepően magas energiaveszteség képződik a klasszikus szekcionált kapuk hosszú nyitási és zárási ideje miatt. Ezenfelül számos esetben alkalmazott rossz gyakorlat, hogy a logisztikai feladatok időérzékenysége miatt a hagyományos ipari kapuk a teljes rakodási folyamat alatt nyitva vannak. A nagy méretű, jellemzően 4 méter széles és 5 méter magas kapun jelentős fűtési vagy hűtési energia távozik.

A modern gyorsmozgású ipari kapuk a járművek érkezésekor nagy sebességgel nyitnak és az áthaladás után azonnal záródnak, így a kapuk csak másodpercekre vannak nyitva. Az ipari és logisztikai épületek esetén jelentős fűtési- és hűtési-energiamegtakarítás érhető el a gyorsmozgású kapuk alkalmazásával.

A gyorsmozgású ipari kapuk nyitási sebessége akár 2 m/s.

Az épületen belüli rámpakiegyenlítők hőszigetelése

Az épületen belüli rámpakiegyenlítők vízszintes vaskapuként jelentős fűtési energiaveszteséget okoznak. Acélfelületük korántsem rendelkezik kedvező hőátbocsátási tényezővel, így a rámpákon folyamatosan távozik a hő az ipari épületből. Ez az energiaveszteség független attól, hogy a rakodóállás használatban van vagy sem. A termozsilip beépítésével megvalósul a rámpakiegyenlítők hőszigetelése. A termozsilipbe épített gyorskapuk működésével pedig további, a logisztikai folyamatokkal összefüggő energiamegtakarítás érhető el.

Termozsilip, a rámakiegyenlítők hőszigetelése

A gyorskapuk beépítésével elérhető energiamegtakarítás esettanulmánya

Egy 1999-ben épült üzemben az üzemeltető/beruházó a hagyományos ipari kapukat energiahatékony gyorsmozgású spirál kapukra cseréltette. A beruházó vállalat által használt ipari épület 7.800 m² alapterületű, közel 20 darab ipari kapuval rendelkezik, a fűtési rendszer gázüzemű.

A logisztikai folyamatok során a kapukat jellemzően naponta 10 alkalommal nyitják, a nyitvatartási idő átlagosan 10 perc. Az adatok alapján a beruházást megelőzően az épületnél kimutatott energiaveszteség több mint 67.000 kWh/év.

Már egy hagyományos/homlokzati kapu cseréje hőszigetelt, hőhídmentes gyorsmozgású ipari kapura több mint 250 GJ energiamegtakarítást jelent évente a vállalatnak.

Az esettanulmányban szereplő gazdasági társaság hagyományos ipari kapuinak cseréje gyorsmozgású ipari kapukra

Ha a fűtési költségmegtakarítást vesszük figyelembe, akkor a megtérülési idő 15 hónap. Az EKR támogatás igénybevételével a beruházás megtérülése 9 hónapra csökken. A megtakarított energia ára – a beruházáskor ismert gázárakkal számolva – több mint 4,6 M Ft/év. A fűtési energiamegtakarítást sok éven át realizálhatja a cég, nem csak a beruházáskor.

Az alábbi diagramon az is látható, hogy az új gyorsmozgású kapuk esetén alacsony üzemeltetési költségekkel számolhat a beruházó az elkövetkező 5 évben (narancssárga színnel jelzett függvény).

Az üzemeltetők legfontosabb kérdése ugyanis az ipari kapuk megbízhatósága után azok várható karbantartási költsége. Egy hagyományos szekcionált ipari kapu legjobb esetben is csak 30.000 nyitási ciklusra tervezett egy karbantartási intervallumban, így ezeknek a kapuknak a karbantartási költsége lényegesen magasabb, mint a gyorsmozgású társaiké. A gyorsmozgású kapuk ugyanis akár 250.000 nyitási ciklust teljesítenek azonos karbantartási intervallum alatt, ez – 1 évet alapul véve – akár napi 680 (!) problémamentes nyitás és zárás. Célszerű költségvetést készíteni és számba venni minden üzemeltetési költséget a rekonstrukció tervezése során.

Bálint Anna EFAFLEX