Megállapításra került, hogy a 2022. február 24-én kirobbant ukrán-orosz háború – előre nem látható, elháríthatatlan külső ok – miatt a villamosenergia-piacon kialakult indokolatlanul magas árszint hátrányos gazdasági következményei jelentős kárt okoznak a mai napig a nemzetgazdaság számára. Erre való tekintettel, a nemzetgazdaság védelme és a háborús infláció elleni küzdelem érdekében szükséges a villamosenergia-piacon fennálló, az e rendelet hatálya alá tartozó jogalanyok egyes magánjogi jogviszonyainak újraértékelése.

A 2023. június 19-én kihirdetett 238/2023. (VI. 19) Korm. rendeletben a villamosenergia versenypiaci árazásával kapcsolatos kérdésekről döntöttek. A rendelet alapján a fix áras és fixált áras szerződéssel rendelkező nem természetes személyeknek vagy egyéni vállalkozóknak egyaránt 200 EUR/MWh a maximálisan elszámolható villamosenergia díj a kereskedő részéről a 2023. július 1. – 2023. december 31. közötti időszakban. Amennyiben a felhasználó 2023. június 1-jén rendelkezett élő szerződéssel, és 2023. június 1-jén az alábbi bejegyzett főtevékenységként tevékenységet folytat:

  • feldolgozóipari (TEÁOR 10-33 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek),
  • szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 55 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek),
  • raktározást, szállítást kiegészítő (TEÁOR 52 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek).

Forint alapú ármeghatározás esetén az energiadíjat a június 1-jén érvényes MNB árfolyam alapján kell átszámolni, ami 370,55 HUF/EUR volt, így a maximálisan számlázható díj 74,11 Ft/kWh.

A változás nem érinti az alacsonyabb díjú fix áras, illetve a napi áras vagy egyéb nem fix konstrukcióban való elszámolást alkalmazó szerződéseket.

A szerződéses energiadíj és a rendeletben meghatározott díj közötti különbözetet az állam téríti meg az energiakereskedők felé. A felhasználóknak teendő ezzel kapcsolatban nincs, a beavatkozás a számlákon automatikusan megjelenik.

Tamás Norbert Krisztián