Dániában víz alatti „kertészek” kézzel ültetnek szénmegkötő tengeri füves réteket az óceán fenekére, hogy helyreállítsák az egykor buja medreket. A Dél-Dániai Egyetem (SDU) 5 éves projektjének részeként önkéntes búvárok dolgoznak a tengeri fűágyak, és az egykor közöttük virágzó élővilág helyreállításán.

Becslések szerint a víz alatti rétek 90%-a elveszett a Vejle-fjordnál, Jütland keleti partján az elmúlt 30 évben. Ennek oka a gazdaságok és háztartások szennyvízszennyezése miatti, éveken át tartó leromlás.

„Az angolnafű vagy a tengerifű alapvető fontosságú a Vejle-fjord és belső tengereink életében Dániában” – magyarázza Mads Fjeldsoe Christensen, a Vejle Kommune helyi önkormányzatának biológusa és projektmenedzsere. „Olyan, mint a kis halak óvodája. Olyan ez, mint a tenger erdeje.”

Miért nélkülözhetetlen a tengeri fű a tengeri környezet számára?

A több mint 70 tengeri fűfaj a legkevésbé védett, mégis számos tengerparti élőhelyet alkot a világon. Jobban képesek megkötni és tárolni a szenet, mint bármely más növény. A tengeri fűben 35-ször gyorsabb a szénmegkötés, mint az esőerdőben – ez egy hihetetlen szénelnyelő.

„Tudjuk, hogy a szén megkötése éppen olyan mértékű, mint Brazília esőerdejében, tehát óriási lehetőség rejlik benne” – mondja Fjeldsoe Christensen.

Fotó: Lisi Niesner / Reuters

Egy tudományos becslés szerint 1 hektár (ami alig több mint fele akkora, mint egy futballpálya) tengeri fű évente 335 kg szenet képes megkötni. Ennyit bocsát ki egy 6.212 km-t megtett autó.

A tengeri fű a víz alatti erdőket élőhelyként használó vadon élő állatok számára is nélkülözhetetlen.

A tengeri füves réteket azonban fenyegetik a part menti fejlesztések, a túlhalászás, a mezőgazdasági hulladékok elfolyása és az éghajlatváltozás növekvő veszélye.

Az 1990-es évek óta méretük nagyjából 7%-kal csökkent évente.

Ez az első ilyen projekt a víz alatti rétek megmentésére Dániában. A magvak víz alatti kiszórása nem működött, azt remélik, hogy az új tengerifű hajtások egyenként, kézzel történő elültetése hatékonynak bizonyul, és helyreállíthatja az eltűnt réteket.

Fotó: Lisi Niesner / Reuters

A projekt már 3 éve fut, idén önkéntes búvárokat hívtak segítségül. A csapat kiszedi a megmaradt füvet a medrekből, majd az önkéntesek az egyes hajtásokat egy lebomló vasszög köré tekerik a parton, így a búvárok könnyen a tengerfenékhez rögzíthetik azokat.

Már most is tapasztalnak némi sikert – egy hasonló projektnél egy közeli fjordban alig több mint 2 év elteltével a növénysűrűség 70-szeresére nőtt, és az átültetett területek körülbelül 30%-kal bővültek.

Simon István

Forrás: https://www.euronews.com/green/2022/07/11/underwater-gardeners-plant-grass-with-carbon-sequestering-superpower