Vezess rang nélkül! – hirdeti Sharma, és ebben minden benne van. A villámgyors, szinte követhetetlen tempójú változások közepette csak azoknak a szervezetek van esélye talpon maradni, amelyeknek minden dolgozója igazi vezetőként gondolkodik és cselekszik. Beosztásától függetlenül is a legjobb tudását adja.

Ha csak egy mondattal kellene összefoglalnom a könyvet, egyszerűen csak így tennék: ez a könyv segít felszínre hozni a benned rejlő képességeket és a benned szunnyadó vezetőt.

„Születésünktől fogva jogunk van ahhoz, hogy vezessünk és sikeresek legyünk.”

Valamennyien zseninek születünk, ám a többség középszerűen hal meg. Kevés dolognak van annyi értelme, mint abba fektetni, hogy jobban gondolkodjunk, és elménk pallérozottabb legyen. Az állandó tanulás a nyitott és erőteljes személyiség egyik fő vonása. A rögeszmés, folyamatos önművelés az egyik legjobb taktika ahhoz, hogy túléljük a nehéz időket.

A könyv főhőse egy könyvesbolt eladójaként dolgozik, és csodás változáson megy keresztül, köszönhetően annak a 4 fő alapelvnek, amelyeket hamarosan Ti is megismerhettek. Sok változás éri folyamatosan a társadalmunkat, és a vezetés lett a legfontosabb kulcs. Nem csak az üzletről, munkáról szól, vezetőként kell viselkednünk az élet minden területén. Ahhoz, hogy a lehető legjobb életet éljük, fontos, hogy vezetők legyünk az egészségünk terén, vezetőként mutatkozzunk a szeretteinknek, a pénzügyekben és a közösségben. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha képesek vagyunk önmagunkat vezetni!

Az egyik legjobb taktika ahhoz, hogy teli legyünk életörömmel az, ha remek munkát végzünk. Ahhoz, hogy az eredmények, sikerek is jöjjenek, folyamatosan képezni kell magunkat, mert ami korábban bevált, az most már nem működik. A világ hatalmas változáson megy keresztül, nagy a bizonytalanság, sok a zűrzavar. A megoldás: a VEZETÉS. Fejleszteni és erősíteni kell a szervezet minden egyes alkalmazottjának vezetői képességét, méghozzá gyorsabban, mint a versenytársak. Mindannyiunkban megvan az erő, hogy vezessünk. A sikerhez csupán annyi kell, hogy mindenki a vezetői csapat tagjaként lássa magát. Ehhez nem kell hivatalos tekintély, mindössze a vágy, hogy mindenkinek köze legyen hozzá, és meglegyen az eltökéltség. Két hete Tóth Zoltán (az EnergyHub Kft. ügyvezető igazgatója) azt mondta, hogy az élet maga a változás, és ezt mindenki tapasztalja – folyamatosan. Annak érdekében, hogy együtt el tudjuk érni a célt, ahhoz olyan környezetet és kultúrát kell teremtenünk, amelyben mindenki vezető a maga helyén. Mindenkit hajt a fejlődés, mindenkinek inspirálnia kell a csapattársait, mindenkinek keblére kell ölelnie a változást, mindenkinek vállalnia kell a felelősséget az eredményért, mindenkinek el kell köteleznie magát, hogy a lehető legtöbbet nyújtja. Az összes emberi képesség közül a legnagyobb az, hogy képesek vagyunk eldönteni, miként reagálunk azokra a körülményekre, amelyek közt találjuk magunkat. A vezetésnek sokkal inkább van köze ahhoz, hogy milyen jól dolgozol és hogyan viselkedsz. Állj készen a változásra, és csak végezz mindig remek munkát ott, ahol épp vagy. Munka és befektetett energia nélkül viszont nincs eredmény, siker. Az életben talán csak az étterem az az egyedüli hely, ahol előbb megkapjuk a jó dolgokat, és csak utána fizetjük meg az árát. A munkában – és áltatlában véve az egész életben – előbb meg kell fizetnünk a siker árát, utána kapjuk meg a jutalmat. Ugyanakkor amellett sem szabad elmenni, hogy a pénz mindössze melléktermék, amikor kihozod magadból a legjobbat. Ha megnézzük a legsikeresebb üzletembereket, felfedezőket vagy művészeket, egyiküket sem a pénz motiválta az elért eredményekben.  Ugyanakkor a pénz fontos, hogy a lehető legjobban éljünk. Szabadságot ad, csökkenti a stresszt, lehetőséget ad, hogy gondját viseljük azoknak, akiket szeretünk. De azt mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a viselkedéssel több elismerést és tiszteletet szerezhetünk.

A tudás átadása előtt Robin Sharma gyakran használja ellentételezésül a szükséges szerződést, amit én is szívesen átadnék Nektek is aláírásra. Ne gondoljatok nagy dologra, viszont annál nemesebb szolgálatot ad: ez egy ígéret! Ígérd meg, hogy annyi emberrel osztod meg a hamarosan ismertetett ötleteket és módszereket, ahánnyal csak tudod. Ennek jutalma az, hogy több ember életét tudod átalakítani, mint azt valaha is remélted volna.

Miért fontos ez? Mert a középszerűségnek szomorú ára van, míg a vezetés elsajátítása látványos jutalmat hoz. Ez nem elnökök, tábornokok és államfők kiváltsága. Mindenki lehet vezető. Ha lélegezni tudsz, vezetni tudsz! Légy nyitott a változásra, öleld magadhoz a bizonytalanságot. A legtöbb embert elönti a félelem, ha valami ismeretlennel találkozik, és inkább nem tesz semmit se. Nem tenni semmit is egy cselekvés, de az eredménye is könnyen kitalálható. Na de cselekedni valamit, bármennyire is kényelmetlen, akármennyire is nem a megszokott. Azokból lesz vezető, akik megteszik, amit a többiek nem hajlandóak – még akkor is, ha ők sem szívesen. Van bennük önfegyelem, hogy megtegyék, amit fontosnak és helyesnek tartanak, szemben azzal, ami könnyű és szórakoztató.

Ilyen például a korán kelés (lásd „Hajnali 5óra klub”). Ha minden nap csak 1 órával előbb kelsz fel, mint ahogy szoktál… az 7 óra többlet egy héten. 30 friss óra havonta. Csaknem egy egész munkahét 30 nap után. Ez idő alatt fejlődhetsz, tanulhatsz!

Nézzük meg azt a gazdát, aki elülteti a magvakat, majd rendszeresen gondozza, locsolja és trágyázza a földet. Látszólag nem történik semmi. De a gazda nem adja fel. Nem rohan ki a földre és kezd ásni, hogy megkeresse a zöldséget. A gazda türelmes és bízik abban, ami tesz. Bízik abban, hogy eljön az aratás, és mindennapi munkája révén mélyen megérti ezt. És egy nap, szinte a semmiből meg is történik a csoda.

A sikeres emberek mind ugyanazt a néhány vezetői szokást gyakorolják. Folyamatosan művelik ugyanazt a néhány alapvető dolgot. Ezek láthatóan kicsiny, jelentéktelen mindennapos cselekedetek idővel első osztályú karrierré és világklasszis életté állnak össze. A kudarc ezzel szemben ugyanilyen közel van. A kudarc nem más, mint annak az elkerülhetetlen következménye, hogy mindennap kitartóan nem tesszük meg a kis cselekedeteinket.

  1. Nem kell ahhoz rang, hogy valaki vezető legyen

„Az emberek általában úgy mondanak le erejükről, hogy azt hiszik, nincs nekik.”

Éppen ezért az egyik legnagyobb szabadság, ami az embernek megadatott, hogy miként tekintünk a világban elfoglalt helyünkre, és bármilyen körülmények között találjuk is magunkat, módunkban áll pozitív döntéseket hozni. A szerencse nem más, mint okos döntéseink váratlan gyümölcse. A siker a magánéletben és az üzletben egyaránt olyasvalami, amit tudatosan teremtünk. Már ez az elhatározás önmagában csodákat művel.

Mint ahogy azt már többször mondtam, nem kell rang ahhoz, hogy vezető legyen bárki is. Végezd úgy a munkádat, mintha a jószolgálati nagykövet te lennél, és te alakítod a képviselt cég márkáját. Legyél te magad a cég márkamenedzsere! Ne érdekeljen a társadalom véleménye! A vezetés lényege, hogy megingathatatlan legyél a saját víziódban, és bízz a saját erődben, amellyel pozitív változásokat tudsz kivívni. Csak az a fontos, ahogy magad látod. Tudd, hogy ki vagy, és mit ér a munkád. Éppen ezért csak tedd a munkádat igazán jelentőségteljessé magad számára, és végezd olyan jól, amennyire csak emberileg lehetséges! A többi alakul.

Ha egy kicsit botladozol menet közben, az is a játszmához tartozik. Ha nem esel el, nem tanulsz meg járni. Úgy tanulsz meg vezetni, ha belevágsz! Minden rossz lépés közelebb visz a tökéletes egyensúlyhoz. Viszont, bármi történik, ne játssz áldozatot! A kifogások alapjára nem lehet felépíteni a siker épületét. A nagy emberek azokból a kövekből építik az emlékműveiket, amelyekkel a kritikusaik megdobálták őket. Akkor kell aggódnod, ha már senki nem kritizál.

4 természetes erőt kell szem előtt tartanunk:

  • Mindenkinek, aki e pillanatban él, megvan a hatalma ahhoz, hogy minden egyes nap a lehető legjobbját adja a munkájában. Ehhez nincs szükség rangra!
  • Mindenkiben, aki e pillanatban él, megvan az erő, hogy inspiráljon, befolyásoljon, hogy másokat felemeljen példájával. Ehhez nincs szükség rangra!
  • Mindenkiben, aki e pillanatban él, megvan a lehetősége, hogy szenvedélyes lendületével pozitív változásokat hozzon a negatív feltételek között is. És ehhez nincs szükség rangra!
  • Valamennyien, akik ráébrednek az igazságra a vezetésről, bánjanak a többiekkel tisztelettel, megbecsüléssel és kedvességgel. Ezzel a szervezet kultúráját a lehető legjobbá teszik. És ehhez sincs szükség rangra!

Mozaik szó, hogy „Nem kell ahhoz rang, hogy valaki vezető legyen.”: IMAGE – KÉP:

  • Innováció: jobbá teszem a mai napot, mint amilyen a tegnap volt. Ebben segít, ha felteszem a kérdést magamnak: Ma min javíthatok?
  • Mindig uralom, amit teszek: a mestere vagyok, amit teszek. A kulcs a szakértővé válás. Minden nap fogalmazz meg 5 apró, fókuszált dolgot, amit végre hajtasz a nap folyamán.
  • Alapvető hitelesség: megbízhatónak kell lenni az ígéretek betartásával, és ezzel ki tudod vívni mások tiszteletét. „Légy önmagad, minden más adott”.
  • Gyávaság nélkül: többet kell merni egy józanul gondolkodó embernél, és többet kell kockáztatni az átlagnál.
  • Etika: a vezetői siker a kiválóság és a becsület kereszteződésénél található. Ragaszkodj az értékeidhez, és őrizd meg a jóhíredet.

Mi az a személyes életemben és munkámban, ahol nem vállalom a személyes felelősséget, és áldozatot játszok? Megfogalmazok ezzel kapcsolatban napi 5 olyan célt, mellyel pozitív változást tudok elérni!

  1. Zavaros idők nagy vezetőket teremtenek

„Addig tarts ki, amíg nem jársz sikerrel!”

Nem szabad elfelejtened, hogy a nehéz idők nem tartanak örökké, de az erős emberek igen. A zavaros idők az üzletben és az életben egyaránt hihetetlen lehetőséget adnak arra, hogy a nehézségeket sikerré változtassuk. A problémák és a nehéz idők csak a javunkra válnak. Nem mindig azt kapjuk, amit akarunk, hanem amire szükségünk van – legyen szó az élet bármely területéről. A jelenleg gyorsan változó világban gyors reakcióra, vagyis változásra, változtatásra van szükség. Semmi jele annak, hogy ez a változás, amely a legtöbb szakmában történik, lelassulna – inkább tovább gyorsul. Nem szabad, hogy az ego irányítson, mert az a teljesítmény rovására mehet.

Rang nélküli vezetőként rendelkezni fogsz azzal a természetes erővel, hogy el tudd dönteni, milyen jelentéssel ruházz fel bármilyen körülményt, amelybe belecsöppentél. Pozitív és hasznos értelmezést találva át tudod kapcsolni a kapcsolót áldozatból vezető állásba. Módot kell találnunk arra, hogy bármit is teszünk, jól érezzük magunkat. Ne feledd: zavaros idők nagy vezetőket teremtenek. Éppen ezért ne bízz a túlélésben! Ha lazán veszed, és magadhoz öleled mindazt a félelmet, amely azzal jár, hogy nem ismered az összes választ és azt, hogy pontosan hová tartasz, figyelemre méltó dolgok történnek. A félelem, amely akkor mozgat, amikor eljutottál a képességeid határáig, valójában ki is tágítja a határaidat. A változás jó dolog. A zavaros és ismeretlen feltételek igazából ügyesebbé tesznek, felfedik rejtett képességeidet, és jobbá tesznek téged. Bárki sztár lehet, amikor a gazdaság erős, a verseny gyenge és a kuncsaftok lojálisak. Az új feltételek más technikákat követelnek meg. Alkalmazkodnod kell az új időszakhoz, fogadd örömmel a változásokat. Minél inkább azt teszed, amitől rettegsz, annál inkább viselkedsz igazi vezetőként.

Többször hallottátok korábban, hogy ki kell merészkedni a komfortzónán kívülre. Minél több időt töltesz ezen kívül, az annál nagyobbra nő, és rávilágítanak a hiányosságaidra. Ez pedig egy újabb lehetőség, mert látod, hogy min kell javítanod ahhoz, hogy jobb legyél. Tehát engedd át magad a problémáknak, ahelyett, hogy visszahúzódnál, és ragaszkodnál a régi gondolkodásodhoz, viselkedésedhez. Pontosan azok a dolgok nyitják meg az utat ahhoz, hogy a legjobb vezető legyél, amelyektől leginkább félsz. „Nem azért nem merünk, mert a dolgok nehezek, hanem a dolgok azért nehezek, mert nem merünk!” Bármi új dolgot is próbálsz ki, az mindig különösnek fog tűnni. Ne feledd el, hogy amikor a változás és növekedés felé indulsz, az mindig fura érzés lesz. Ez jó jel, ami azt jelenti, hogy elhagytad a biztonságos zónát. A „Vezess rang nélkül” módszer lényeges része az, hogy sokkal több olyat tegyünk, amiről eddig is tudtuk, hogy meg kéne tenni, de túl gyávák voltunk hozzá. Ma már a szokatlan a szokásos. Mario Andretti autóversenyző egyszer azt mondta, hogy: „Ha mindent kontrollálsz, akkor túl lassú vagy.” Egy másik fontos tény, hogy a dolgoknak darabokra kel hullniuk, hogy aztán újra lehessen építeni őket. A mély változás megtisztítja a dolgokat. A rombolás általában a valódi fejlődés előjele. Az átalakuláshoz szükséges idő, amikor a régi struktúra lebontásra kerül és az újak még nem állnak a helyükön, stresszes és bizonytalan időszak. Éppen ezért fontos a türelem, mert a változás mindig káoszt teremt. A problémák csakis azért problémák, mert mi azzá tesszük őket.

Mozaik szó, hogy „Zavaros idők nagy vezetőket teremtenek.”: SPARK – SZIKRA:

  • Szókimondás: fel kell vállalni a véleményedet, ezzel egyenesnek és látványosan őszintének kell lenned. Figyelj oda, hogy profi kommunikátor vagy. Bármit kimondhatsz, ha tisztelettel teszed.
  • Prioritások: a figyelmednek arra kell irányulnia, ami igazán fontos. Tudj nagyon keveset a legtöbb dologról, de döbbenetesen sokat néhányról. (80/20 szabály.)
  • Aki Alul van, az felemelkedhet: a balsors lehetőségeket szül. Minden látszólagos kudarc egy vele egyező értékű ajándékot tartogat. „Amikor elég sötét van, láthatjuk a csillagokat.”
  • Reakció helyett válasz: a kihívásokra ne reakciót adj, hanem válaszokat. Légy laza a nyomás alatt.
  • Kicsi is lehet szép: ne fukarkodj a dicsérettel, ezzel inspirálod és bíztatod a környezetedet.

Mi az a személyes életemben és munkámban, ahol nem vállalom a személyes felelősséget, és áldozatot játszok? Megfogalmazok ezzel kapcsolatban napi 5 olyan célt, mellyel pozitív változást tudok elérni!

  1. Minél mélyebbek a kapcsolatok, annál biztosabban vezetsz

„Akkor hozol ki a legtöbbet másokból, amikor magadból is a legjobbat hozod ki!”

A rang nélküli vezetés alapja, hogy változtatni kell azért, hogy a dolgok jobbak legyenek. Kezdd apró lépésekkel, amelyek hamarosan szokássá válnak. Mintha új ösvényt keresnél az erdőben, amerre még soha nem jártál. Eleinte bizonytalan vagy, félsz, hogy eltévedsz. De minél tovább haladsz, annál ismerősebb lesz az út. Végül azon kapod magad, hogy akár behunyt szemmel is megtalálod az utat. Ne feledd: ha mindennap egy kicsit javítasz, az döbbenetes eredményhez vezet. A változás mindig az elején a legrosszabb, de vigasztald és motiváld magad azzal, hogy egyre könnyebb lesz.

Ehhez az egyik segítség, hogy csak jó, szenvedélyes és pozitív emberekkel veszed körül magad, akik boldoggá tesznek. Minél mélyebbek ezen kapcsolataid, annál erősebben vezetsz. Az üzletben a legfontosabb az, hogy kapcsolatban vagy emberekkel és értéket adsz nekik. Az üzlet, egy vállalkozás nem más, mint kaland, amely valami csodás álom köré gyűjt embereket, és arra készteti őket, hogy a lehető legjobban kibontakoztassák tehetségüket, és komoly értéket adjanak mindazoknak, akiket kiszolgálnak. Ez a játszma a kapcsolatokról szól, és nem csak az ügyfelekkel, hanem a csapattársakkal is. Minél erősebbek ezen kötelékeid, akikkel és akikért dolgozol, annál jobb lesz az eredmény. Fogalmazhatok úgy is, hogy az üzlet célja az, hogy segíts másoknak. Az üzlet annak is az eszköze, hogy másoknak segítsünk, azaz segíted abban őket, hogy elérjék azt, amire vágynak. Ahhoz, hogy jól bánj az emberekkel, minden létező módon segítőkésznek kell lenned. A pénz követi a hozzájárulást. De ha győzni akarsz, akkor másokat is győzelemhez kell segítened.

Ennek komplexitása, hogy építs ki remek kapcsolatot mindenkivel, hogy imádják a terméket vagy rajongjanak a szolgáltatásért, amit nyújtasz. Csak annyi kell, hogy minden egyes nap eltökéld, hogy a legjobbat nyújtod, és fantasztikus mértékben megváltoztatod mások életét, és megkapsz minden sikert, boldogságot a karrieredben, amire vágysz. Tegyél úgy, mint egy kertész, aki rengeteg erőfeszítéssel és türelemmel gondozza a terményt.

Amikor látják a csapattársaid, hogy támogatod őket, viszonozni fogják, mert a viszonzás törvénye az emberi kapcsolatokat irányító egyik legerősebb törvény. Ha őszintén segítesz másoknak, ők is őszintén mindent megtesznek, hogy segítsenek. Azaz, tégy másokat sikeressé, és ők is sikeressé tesznek téged. Viszont, mielőbb bárki is segítőkezet nyújt, előbb meg kell érintened a szívét. Add azt, amit leginkább szeretnél kapni. Ha több támogatást akarsz, nyújts több támogatást. Ha elismerésre vágysz, adj másoknak elismerést. Ha több tiszteletre vágysz, akkor előbb te légy tisztelettudó másokkal. Az adás indítja el a kapás folyamatát.

Egyetlen módon lehet igazán inspirálni csapattársaidat arra, hogy természetes vezetők legyenek, hogy magad vagy a minta, a mesteri vezető. Ezzel kapcsolatban Newton így fogalmazott: „Ha többet láttam másoknál, annak csak az az oka, mert óriások vállán állhattam!”

Fontos az, hogy mély, a bizalomra épülő, különösen erős kapcsolatokat építsünk ki az élet minden területén. Ha igazán azt akarod, hogy az üzleted vezessen a magad területén, akkor mindenki számít.  Lássuk a jót az emberekben, olyan kultúrát teremtsünk, amelyben ez kivirágzik. Ahogy a jó kertész is megérti, hogy a termőtalaj nemcsak a növény fennmaradásához, de a növekedéséhez is létfontosságú. Az emberek olyanokkal szeretnek üzletet kötni, akit kedvelnek, akiben megbíznak. És itt van az újabb:

Mozaik szó, hogy „Minél mélyebbek a kapcsolatok, annál biztosabban vezetsz.”: HUMAN – EMBER:

  • Helyes viselkedés: légy segítőkész. Neked kell lenni a legsegítőkészebb embernek, akit csak ismertél.
  • Utánozhatatlanul megértő: értsd meg tökéletesen az embereket azzal, hogy kevesebbet beszélsz, többet hallgatsz. Odafigyelés!
  • Mindenkivel összekeveredni: törekedj a kapcsolatok kiépítésére. Keringés!
  • A szórakozás: érezd jól magad miközben remek munkát végzel, és ez növeli a termelékenységedet.
  • Nevelés: légy hihetetlenül kedves, és ezzel tápláld a környezeted. Segíts és adj mások úgy, hogy nincsenek igazi elvárásaid cserében.

Akkor hozom ki másokból a legtöbbet, ha magamból is a legjobbat hozom ki. Törődöm az emberekkel, a pénz majd törődik magával!

  1. Ahhoz, hogy nagy vezető legyél, előbb válj nagy emberré

„Ha mindenki meg volna elégedve magával, akkor nem lennének hősök!”

Pár fontos szó, hogy mivel is tudod ezt elérni: légy mindenekelőtt tisztességes ember, maga a becsületesség. Azt tedd, ami helyes, de ne unalmasan, hanem vadul etikusan és teljesen csodálatosan. Előfordul, hogy azt érzed, keményebben dolgozol, mint a legtöbben. Vér, izzadság és könnyek kellenek ahhoz, hogy megvalósítsd az álmodat, reményeidet, örömeidet. De csak akkor lehet hihetetlenül nagy az ember, ha előbb hihetetlenül nagy lesz a belső életben. Senkit nem tudsz energizálni magad körül, ha magadnak nincs energiád.

Ez az alapelv az edzés fontosságáról szól. Arról, hogy erősítsd belső vezetődet. Így gyűjthetsz össze olyan rengeteg belső erőt, hogy a komoly változások és állandó nyomás ellenére is legyőzhetetlen legyél. Ahhoz, hogy nagy vezető legyél, előbb legyél nagy ember azáltal, hogy mindig vállalod a felelősséget a tetteidért. A külső nagyság belül kezdődik. Nem várhatsz magadtól csúcsteljesítményt a munkádban sem, amíg magad nem érzed úgy, hogy a csúcson akarsz lenni. Nem lehetsz igazán kemény a versenytársakkal szemben, ha nincs meg magadban a belső keménység. Határozd el, hogy olyan hihetetlenül erőssé válsz belül, hogy kívülről hibátlannak tűnsz. Ehhez fejleszd öntudatodat, hogy mély kapcsolatba kerülj alvó képességeiddel, legnagyobb ambícióiddal, céljaiddal. A siker azoké, akik energikusak!

Ehhez meg kell szabadítanod magad minden haragtól, nehezteléstől, a múlt terheitől. Ha ezt nem teszed, akkor lelassít, nem enged a nagyságod teljes kibontakoztatásában. Sokan úgy halnak meg, hogy nem ébrednek tudatára annak, hogy mi az igazán fontos az életükben, ami nem más, mint: a vezetés. Az, hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket, és megtegyék a magukét azért, hogy a munkájuk által megváltoztassák a világot, és az által, amilyen emberré váltak. A kiválóság és boldogság bennünk van! A címek, a presztízs, a diplomák, az anyagi javak nem sokat számítanak, ha itt a vég. Csak az számít igazán, azzá fejlődtél-e, aki benned volt, és vezetőként viselkedtél-e, felhasználtad-e képességeidet, hogy pozitívan járulj hozzá embertársaid életéhez. Mindez belül kezdődik. Ha használod, a legjobb éned ragyogni fog! Ha eltökélten dolgozol belső életeden, hatalmas áttöréseket érhetsz el a külső életedben.

Komoly bajban vannak azok az emberek, akik az alapján határozzák meg, hogy kik ők, hogy mivel rendelkeznek. Amikor elveszítenek egy tárgyat, elvesztik önmagukat is. Éppen ezért nem szabad egyik tárgyhoz sem kötődni. Arra törekedj, hogy Te birtokold őket, és ne ők birtokoljanak téged. Az, hogy mivé válsz, sokkal fontosabb annál, hogy mit birtokolsz.

Az önvezetés nem a javításról szól, mert nincs benned semmi rossz. Az emlékezésről szól! Emlékezz a belső vezetődre, aztán minden egyes nap erősítsd vele a kapcsolatodat. Az önvezetés lényege, hogy egyszerűen újra kapcsolódsz ahhoz a személyhez, aki valaha voltál – a valódi természetedhez, amikor még kisgyerek voltál. Amikor igazán fiatal voltál, és a társadalom nem tanított meg arra, hogy megtagadd az álmaid, elfojtsd a zsenialitásodat, és fékezd a szenvedélyed. Kis srácként nagyon is tudatában voltál természetes vezetői erődnek. A szülők, a kortársak és a társadalom aztán szépen átprogramozott, hogy elzárd magadtól a benned lévő legjobbat. Ha ráébredtél a belső vezetődre, a külső siker garantált.

A vezetés nagyrészt abból áll, hogy elérjük azt, hogy az emberek jobban érezzék magukat önmaguk kapcsolatában. Ebben segít az újabb:

Mozaik szó, hogy „Ahhoz, hogy nagy vezető legyél, előbb válj nagy emberré.”: SHINE – RAGYOGJ:

  • Soha nem homályosuljon el a látásod: lásd tisztán a helyzetedet és a körülményeidet. A gondolataid termetik meg a valóságodat. Abból jut több, amire koncentrálsz. A személyes vezetés 7 alapgyakorlata:
    • olvasás
    • megerősítés: pozitív állítások megfogalmazása,
    • vizualizáció: minden külső teljesítmény az elméből indul.
    • naplóírás: jegyezd fel, milyen végkifejletet szándékozok elérni.
    • célkitűzések: a célok adnak reményt és pozitív energiát.
    • testgyakorlás
    • táplálkozás.
  • Helyes élet = egészséges élet: az egészség olyan korona az ember fején, amelyet csak a beteg lát. Vigyázz rá!
  • Inspiráció: „ha nem csinálsz valamit, akkor nem is teszel semmit se”.
  • Ne hanyagold el a családodat: az erős otthoni alap erős és tartós eredményeket hoz a munkádban is.
  • Első osztályú életet élsz: javíts az életstílusodon! Csak egyszer élünk, miért ne élvezzük ki teljesen? Lényeg, hogy szerezz meg mindent, amire vágysz, de ügyelj arra, hogy ne ők birtokoljanak. A siker nem az, amit kapsz, hanem amit viszonzol.

Mi az az 5 dolog, amit azonnal megteszek, hogy feltöltsem a belső vezetőmet, elmémet, testemet, érzelmeimet és szellememet, hogy a kiválóságomat még magasabb szintre emeljem? Tervet készítek, minként valósítsam meg ezt az 5 tervet hibátlanul a következő 7 nap során.

Ne feledd: csodálatosnak születtél! Készen állsz arra, hogy a lehető legjobbat nyújtsd mindenben, bármilyen kihívás is ér! Álmodj bátran, élj szépen, és vezess rang nélkül az utolsó leheletetekig!

A vezetői lét egyfajta filozófia. Magatartás. Lelkiállapot. Munkastílus. Nem a beosztáson vagy a hatalmon múlik, hanem a felelősségen. És ez mindenki számára elérhető!

EnergyHub