„Amit az egyik komposztol, abból a másik megkosztol.” (A Grincs – 2020)

Feltételezem, sokaknak meg van a fenti filmes idézethez tartozó jelenet, amikor is Jim Carrey talpig átmaszkírozva osztja meg eme életbölcsességet a kutyájával a szeméttelepen, miközben számára hasznos holmikat válogat össze.

Magyarországon minden évben szerveznek lomtalanítást, amikor ingyen elszállítják a lomjainkat a területileg illetékes közterület-fenntartó szervezetek. Bár az úgynevezett „lomizást” a hulladékgazdálkodási törvény tiltja, de mit tehetünk, ha a számunkra feleslegessé vált eszközöktől meg kívánunk szabadulni, ellenben nincs szívünk sem kidobni, sem pénzt kérni érte.

Szerencsére egyre jobban terjednek az úgynevezett Zero Waste (vagy Hulladékmentő) csoportok, melyeket előszeretettel szeretek én is rendszeresen használni. Budapestet illetően kerületekre bontva találkozhatunk ilyen csoportokkal a közösségi média felületein. Ezekbe a csoportokba szinte bármit fel lehet tölteni keresés, illetve kínálás szempontjából is. Általános szabály szokott lenni, hogy a csoport nevében szereplő kerületben/településen kell biztosítani átvételi pontot, de a meghirdetett, illetve a keresett termékek szinte bármilyen állapotban lehetnek. Legutóbbi alkalommal költözésem során éltem a csoport adta lehetőséggel, hogy megszabaduljak azoktól a számomra lomokká vált tárgyaktól és tartósélelmiszerektől, melyeket nem kívántam magammal vinni, de tárolni sem szándékoztam a következő lomtalanításig. Általánosságban elmondható, hogy perceken-, rosszabb esetekben csak órákon belül érkezik jelentkező a feltett cikkekért. Példának okáért az általam meghirdetett hűtő (amit szintén használtan szereztem évekkel ezelőtt hasonló csoportban hibátlan állapotban) 5 percen belül gazdára talált. A hiányos tányérkészletért szintén perceken belül jelentkeztek, valamint a bontatlan mécsesek, illatgyertyák és egy régi komód is igen rövid idő alatt gazdára találtak.

A későbbi viták elkerülése érdekében az alábbiakat mindenképp tüntessük fel egy-egy ilyen posztnál: a csomag mérete, hozzávetőleges súlya (nehezebb termék esetén erősen ajánlott, valamint, hogy tudunk-e segíteni a szállításban), átvételi pont meghatározása (lakásom/házam előtt akarom átadni, vagy közlekedési csomópontnál), átvétel idősávja (akár napokra, vagy órára meghatározva). Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy az általunk hirdetett termékek jó kezekbe kerülnek (sajnos előfordulnak harácsolók is az ilyen csoportokban, akik az ingyen beszerzés után értékesíteni akarják az így megszerzett zsákmányt), megadatott az a fajta luxus is, hogy mi magunk válasszunk a jelentkezők közük, viszont ezt is érdemes jeleznünk a hirdetés során.

Számomra eddig mindig pozitív eredménnyel zárultak ezek a találkozások, így bártan merem ajánlani mások számára is a lomtalanítás ezen formáját. Abban az esetben, ha nincs még ilyen Zero Waste csoport a kerületünkben/településünkön, viszont kellő elszántságot és energiát érzünk rá, érdemes megpróbálni létrehozni egy ilyen közösséget, mert egy dolog biztos, mindig lesz olyan személy, aki a számunkra haszontalanná vált holmiktól megszabadít minket, viszont mi magunk is találhatunk olyan kincseket, amiknek nagy hasznát vehetjük (legyen az ruhacsomag, leselejtezett könyv, hiányos étkészlet vagy egy hatalmas plüssmaci, amit anno még valaki az exétől kapott).

 

Kovács-Sós Kitti