Már kisgyerekként a fejünkbe vésték, hogy a vitaminokban gazdag gyümölcsök fogyasztása milyen fontos szerepet tölt be napi étkezésünkben. Egyetlen vitamin hiánya súlyos betegségeket eredményezhet – gondoljunk csak a skorbutra, mely a C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos táplálkozási betegség. Az egyoldalú étkezés (nyers gyümölcsök és zöldségek hiánya) miatt főleg a tengerészek körében fordult elő.

Napjainkban az üzletek polcain nagy választékban találunk zöldségeket és gyümölcsöket, legyen akár egzotikus vagy hazai termés. Mégis az egyik legnagyobb kavarodást pont a hazai gyümölcsök nevei okozzák a köztudatban, ez pedig nem más, mint az eper és szamóca. Amit epernek nevezünk, valójában nem is eper, de amit a tudomány epernek nevez, azt a köznyelvben senki sem hívja annak.

Mivel a botanikában és a kertészeti iparágban fontos a növények pontos megnevezése, előfordulhat, hogy mi, átlagemberek mást rendelünk a köznyelvben használatos zöldségek és gyümölcsök megnevezése miatt, mint amit a kertészeti szakember.

Az eper fán terem. Vagyis, amit a köznyelv szederként emleget, valójában az az eper. Az eperfa latin neve Morus alba vagy Morus nigra. Előbbi a fehér, utóbbi a fekete eperfát jelenti. A fehér eper kevésbé édes, mint társa, viszont a fekete eperrel vigyáznunk kell, mert könnyen beszínezheti nem csak a ruhánkat, hanem a kezünket is.

Felhasználását illetően ehetjük nyersen, főzhetünk sülthúsok mellé szószt belőle, készülhet belőlük lekvár, vagy sütemények ízletes díszeként szolgálhat, de készíthetünk belőlük frissítő gyümölcslevet is. Csak a képzeletünk szabhat határt.

Ezzel ellentétben a szamóca bokrokon terem, nagyon közel a földhöz. Ez az a gyümölcs, amit a köznyelvben csak eperként ismerünk. Az eper vagy szamóca megnevezés kavarodásában szerepet játszik, hogy az erdőben gyakran találkozhatunk erdei szamócával, ami kisebb és lényegesen édesebb, mint a zöldséges boltokban található szamóca. Sokáig az erdei szamócán kívül nem is lehetett más szamócát kapni, mivel az ember nem tudta szaporítani és termeszteni. Szerencsére ez már a múlté. A boltban is kapható szamóca már a nemesítés eredménye. Édes, finom illatú, alacsony kalóriatartalommal rendelkező gyümölcs, ami hazánkban is nagy számban terem és igen gazdag antioxidánsokban. Emellett rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fitonutrienst és rostot tartalmaz, így nem csak az íze, de az egészségügyi hatásai miatt is érdemes gyakran fogyasztani.

Annyit halljuk az „antioxidáns” megnevezést és hogy milyen jó, ha van egy általunk fogyasztott termékben. De vajon mindenki tisztában van vele, mi is az és miért jó? A szabadgyökök folyamatos mini-gyulladásokat okoznak szervezetünkben. Ezek a gyulladások sajnos krónikus betegségek kialakulásához is vezethetnek (például elősegíthetik a rákos sejtek kialakulását).

A szabadgyökök ellen az egyik legjobb védelmet az antioxidánsok jelenthetik, amelyek képesek megkötni a káros molekulákat és ionokat. Antioxidáns azonban nem csak az eperben található, változó arányban van jelen a legtöbb friss gyümölcsben.

Az antioxidánsokban leginkább a bogyós gyümölcsök bővelkednek, például a málna, szeder, áfonya, a feketeribizli, a homoktövis és természetesen a szamóca. A gyümölcsöket azonban nem csak antioxidáns-, hanem vitamin-, ásványi anyag-, illetve rosttartalmuk miatt is érdemes fogyasztani!

A gyümölcsöket antioxidáns-, vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk miatt érdemes fogyasztani, mivel ezek mind hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez, a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez, a krónikus betegségek kialakulási esélyének csökkenéséhez.

Példának okáért a C-vitamin az immunrendszer egyik legfőbb támogatója, a folsav a terhesség korai szakaszában kiemelkedően fontos, míg a különböző rostok az emésztés normál működését segítik elő, többek között például a belek tisztításával. A szamóca rendkívül alacsony energiatartalommal rendelkezik, egy nagyobb szamócaszem csak 5-8 kcal-t tartalmaz, így azoknak is segítséget nyújthat a fogyasztása, akik édes ízt kívánnak, de fogyni szeretnének. Mi mást is kérhetnénk egy diéta alatt, minthogy büntetlenül ehessünk finom, édes ízeket?!

Kovács-Sós Kitti