Osztrák „parasztgyerek” Amerikába megy, ahol minden idők legnagyobb testépítője lesz, majd bekerül a filmekbe, feleségül vesz egy Kennedy lányt, aztán az Egyesült Államok legnagyobb államának kormányzója lesz!

1947-ben született Ausztriában a II világháború után. Szegény családban nevelkedett, valamint szigorú rendőr édesapja sokszor még fizikailag is bántalmazta őt. 11 évesen látott egy dokumentumfilmet Amerikáról. Felhőkarcolók, hatalmas hidak, hatsávos autópályák. Eldöntötte, hogy az USA-ban akar élni.

Az élete tele van ellentmondásokkal: Európában született, aki amerikai vezető lett; republikánus, aki imádja a demokratákat; üzletember, aki akciófilmekkel keresi a kenyerét; fegyelmezett, céltudatos ember, aki gyakran keveredett botrányokba; sportember, aki odavan a szivarokért; környezetvédő, aki bolondul a benzinzabáló Hummerekért; pozitív gondolkodású életvidám ember, aki azért lett híres, mert a filmjeiben tucatszám aprítja az embereket…

A 6 szabály:

  1. Have a clear vision – Célok

Ha van egy célod minden azonnal egyszerűvé válik. Ha megvan a cél, akkor csak egy kérdést kell feltennünk: Mit kell tennünk ahhoz, hogy elérjük a célunkat?

Arnold: „A legnagyobb testépítő bajnok akart lenni” – „A legjobb színész akarok lenni” – „A legjobb kormányzó és politikus akarok lenni”

Az álmok célok nélkül, csak álmok maradnak. Egy amerikai felmérés eredményei: a munkavállalók több mint 70%-a elégedetlen, rosszul érzi magát a munkahelyén. Az elégedetlenség egyik fő oka, hogy nem fogalmazódott meg bennük egy olyan cél egy vízió, amivel azonosulnak és amit mindenáron el szeretnének érni.  Minden eltöltött nap a munkahelyen, minden elolvasott könyv, minden megszerzett tudás, minden lefutott km- minden egyes GJ közelebb visz a céljaink eléréséhez.

  1. Think as big as possible- Don’t listen to the nay-sayersNo B plan – Kerüljük a negatív energiákat és embereket. Ha valaki azt mondja nem lehet, nem lehetséges, mi keressük a megoldást a megvalósításra és felejtsük el a B tervet. A B terv csak egy biztonsági háló, ha nem sikerülne az A terv. Ha van B terved az elveszi az energiádat, hogy elérd az eleredeti célod. Nelson Mandela: „elsőnek minden lehetetlennek tűnik, amíg valaki meg nem csinálja”

Arnoldnak sem volt könnyű dolga. A családja nem támogatta a sport karriert, sokan megpróbálták lebeszélni a színészi karrierről a rossz akcentusra és testépítő alkatra hivatkozva, vagy éppen a politikai karrierről, mondván, hogy nincs politikai tapasztalata. Nem hallgatott rájuk és minden területen átlagon felül teljesített.

  1. Do not be afraid to fail – Ne félj a bukástól – Legtöbbször azoknak van B tervük akik félnek a bukástól.

Michael Jordan is megkérdezték a sikerének titkáról- 9.000 kihagyott dobás mielőtt a világ legnagyobb játékosa lett.

Steve Jobs a szakmai karrierje esetében, a lehető legjobb dolognak tartja, ami valaha az életében megtörtént, mikor kirúgták egy nagy elektronikai cikkeket gyártó cégtől, amit ő alapított. Nem adta fel és megalapította Next vállalatot majd megvásárolta a Pixar stúdiót. Nem sokkal később visszakerült az az előzőekben említett elektronikai cikkeket gyártó vállalathoz, miután a cég felvásárolta a Pixart, innentől a siker ismert.  Mindannyian hibázunk, de a probléma az, ha lent is maradunk. A vesztesek azok, akik lent maradnak, a nyertesek mindig felállnak. „Töltsd az időd 80%-át azzal, hogy a holnap lehetőségeire fókuszálsz és nem a tegnap problémáira.” – Brian Tracy

  1. Believe in yourself

 A képességeidet és adottságaidat tekintsd az értékeidnek.

Arnoldot a fizikuma és a sportban elért eredmények segítették az első kasszasikerű filmhez., Conan, a barbárhoz. pocséknak mondott akcentusa miatt lett hiteles a Terminátor filmekben.

Tudás iránti vágya pedig elvezette őt politikai karrierjének sikereihez.

Benedek Tibor pedig így nyilatkozott magáról: „Nem én voltam a leggyorsabb úszó, a legerősebb játékos, a legjobb lövő, de én akartam a legjobban a győzelmet.” Kitartás és szorgalom.

  1. Work your butt of– Dolgozz keményen

A megfelelő időbeosztás és a napi rutin kialakítása lehet a kulcs. Arnold Arnold így nyilatkozott: „24 órából áll egy nap, amiből 6-7 órát alszunk, 8-10 órát dolgozunk. 1-2 órát utazással töltünk. Még mindig marad 5-6 órád. A kérdés csak az, hogy mit csinálsz ez idő alatt: Sokszor ne a tömeget kövesd! Oda menj, ahol nincs senki. Nem szombat este kell moziba járni, hanem hétköznap. Ha tudom, hogy egy étterembe este 9 órakor lehetetlen bejutni, akkor előbbre hozom a vacsora időpontját.” Az emberek ezekre a racionális dolgokra komolyan odafigyelnek, de néha elfelejtik őket alkalmazni a karrierjük során Naponta keményen edzett 5 órát és dolgozott építkezésen ezzel párhuzamosan iskolába járt – angolt és színészetet tanult – mindent elkövetett a sikerért. Arnold így nyilatkozott: „Amikor az ismerős bevándorlók lakóházat vettek, én apartmanházat vásároltam. Amikor más színészek kis szerepekre pályáztak a filmekben, én akkor is vezető színész akartam lenni. Amikor más politikusok kis helyi irodákból küzdötték fel magukat, én egyenesen a kormányzóságra törtem. Könnyebb kitűnni, ha az ember egyenesen a csúcsot veszi célba, mert ott kevesebben vannak.”

  1. Make the world the better place- Help others

Arnold bevándorlóként érkezett USA-ba pénz, barátok és család nélkül. Ugyanakkor kezdetben nagyon sokan segítették, támogatták. Mindenkinek szüksége van segítségre, iránymutatásra.

Elsőként a családra, akik elindítanak a felnőtté válás útján. Szükségünk van tanítókra, akiktől tanulhatunk, edzőkre, hogy jó sportoló válhasson belőlünk. Segíts másokon! Elsőként nézz körül a közvetlen környezetedben, hogy ki vagy kik azok, akiknek szüksége lehet segítségre, támogatásra. Nem feltétlen anyagiakban kell gondolkozni. Adj vissza valamit a közösségednek, hogy ezáltal is jobbá váljon a világunk. Elkötelezett támogatója a paralimpia mozgalomnak és a fogyatékossággal élő sportolóknak, az oktatásnak, a környezetvédelemnek.

 

EnergyHub