Egy műanyag fröccsöntő üzemben a legnagyobb kihívást az üzemeltetés során a termelékenység jelenti, amely nagy mértékben függ az alkatrészek megfelelő, minőségi kenésétől. A magas minőségű kenőanyagok nem csak a berendezések élettartamának meghosszabbításában, hanem a termelékenység növelésében, az üzemeltetési és a karbantartási költség csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszanak. Partnerünk olyan tulajdonságokkal rendelkező hidraulikaolaj használata mellett döntött, mely hozzájárul az energiafogyasztásának csökkentéséhez is.

A hidraulikus fröccsöntésben a hidraulikaolaj a gép nélkülözhetetlen és elválaszthatatlan része. A műanyagfeldolgozó üzemekben a jó minőségű hidraulikaolajba fektetett pénz nem tűnik gazdasági szempontból elsőrendű fontosságúnak. A hidraulikaolaj a karbantartási költségeknek csak töredéke, azonban jelentős, hosszú távú megtakarítás érhető el vele. A minőségi kenőanyagok hatásának értékelése során a teljes üzemeltetési költséget kell figyelembe venni, kiegészítve ezt az ipari berendezésekre fordított teljes költséggel, beleértve azok beszerzési és teljes élettartamuk alatt felmerülő működtetési költségeit, illetve a berendezések állási ideje alatt kiesett termelés költségeit.

A fröccsöntő üzemek gyártási tevékenysége során meghatározó költséget jelent a gépek üzemeltetése, így az ezen a területen történő energia-megtakarítás kulcstényező a vállalat számára. Méréssel is megerősítést kapott, hogy az energiahatékony hidraulikaolaj használatával 11 %-kal csökkent az egyik tesztelt fröccsöntő gép olajszivattyújának mért energia felhasználása. Kézenfekvő volt, hogy ezt az olajat szélesebb körre is kiterjessze, aminek alkalmazása végül 30 db gyártógépet érintett, és átlagosan 9,5 %-os energiamegtakarítást eredményezett. Ennek következtében éves szinten kb. 5,7 millió forint értékben sikerült villamos energiaköltséget elkerülni.

A beruházás önmagában – minden támogatás nélkül – is 3 hónapon belül is megtérülő projekt, de az EKR igénybevételével ez azonnal megtörtént, hiszen ezt több millió forint támogatást jelentett a Felhasználó részére.